Минерална вода Наречен

Водите в Наречен са с идентичен химичен състав, но се различават съществено по своята радиоактивност и температурата. Едни от тях са силно, а други умерено радонови, силициеви и или леко флуорни. Температурата им е от 11 до 29 градуса по Целзий. Радиоактивността пък в голяма степен определя и лечебните им свойства. За тях допринасят и солите на бор, мед, германий, молибден, титан, манган, сребро, стронций, литий, алуминий, желязо, олово, барий, волфрам.

Радонът е основният радиоактивен газ във водите на Наречен. Той постъпва в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове. Той се задържа по-дълго в организма при пиене на минерална вода. Газът се отделя през белите дробове, урината, изпражненията, потта и слюнката. Лечебните му свойства са многобройни. Той действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има противовъзпалително действие и подпомага зарастването на раните. Затова той е много подходящ за хора със сърдечни проблеми. В умерени дози газът регулира и усилва дейността на тъканите и клетките и благоприятно повлиява нервната система, като я успокоява.

След лечение с него електрическата активност на мозъка и увредените нервни тъкани се подобряват. Освен това той влияе добре на щитовидната и половите жлези. Той нормализира яйчниковата функция у жените, затова е полезен при възпалителни заболявания на половата система или при намалена менструация. Газът повишава и имунитета на човек. Вода не трябва да се пие и при шипове или бъбречни проблеми.


Нареченските минерални води се причисляват към газовите (радонови) води, поради съдържанието на газа радон в тях. Характеризират се като средно и силно радиоактивни.

Минерални извори

В курорта има няколко минерални извора, но за лечение се използват само два:

Бански извор

Използва се за лечебни цели от 1891 г., когато е била изградена първата баня. Банската вода е с три пъти по-ниска радиоактивност от „солената” вода. Понастоящем банската вода се използва за бани и за питейно лечение от чешмата пред поликлиниката в парка.

Солено изворче

Водата от соленото изворче притежава много висока радиоактивност — 3 пъти по-висока от тази на банския извор (1 200 емена). Поради това не е подходяща за питейно лечение, особено при хора със стомашни заболявания, тъй като дразни стомаха.

Очно изворче

С известност се ползва Очното изворче. Каптирано е било в скала-полупещера, впоследствие разрушена. Водата му е хипотермална, сулфатнохидрокарбонатна, натриева, флуорна и силициева.

Водата от Очното изворче е най-слабо радиоактивна — 4 пъти по-слабо радиоактивна от тази на банския извор. Използва се за изплакване на устната кухина и очите. Лечебното й въздействие се дължи до голяма степен на съдържащите се в нея следи от цинк.

Като питейна вода се използва рт диабетно болни — засилва обмяната на веществата главно поради съдържанието на следи от цинк.

 
 
 

Вашият коментар